Yeni Araştırmaya Göre; Probiyotikler Otizm Belirtilerini Azaltıyor
Farelerde yapılan yeni bir araştırmaya göre , probiyotikler otizm benzeri belirtileri azaltabiliyor. Çalışmanın sonuçları online journal Cell ‘in 5 Aralık tarihli sayısında yayınlandı.
California Institute of Technology ( Caltech ) araştırmacıları otizm benzeri davranışlar göstermesi amacıyla yetiştirilen farelerde, probiyotik tedavisi ile olumlu gelişmeler kaydettiler. Tedavi sonrasında farelerin tekrarlayıcı davranışlarında azalma tesbit edildi. Ayrıca farelerin daha konuşkan, daha az endişeli oldukları da önemli bulgular arasında..
Araştırmacılara göre; yapılan araştırma, bağırsak bakterilerinin, otizm benzeri davranışları etkileyip etkilemediğini gösteren ilk çalışma olma özelliğinde.
Caltech’te biyoloji profesörü Sarkis K. Mazmanian diyor ki;
” Geleneksel araştırmalar çoğunlukla, otizmi genetik ve beyinle ilgili bir bozukluk olarak ele aldı. Ama bizim çalışmamız, önceden hesaba katılmayan yollarla bağırsak bakterilerinin [ otizm benzeri ] semptomlara katkıda bulunabileceğini de göstermektedir . “
Hatırlarsanız, yakın dönemde yapılan bir araştırmanın sonuçlarında da ; hamilelik sırasında annenin geçirdiği viral enfeksiyonun oluşturduğu bağışıklık tepkisinin ceninde otizm benzeri bulguları tetiklediği farelerde yapılan bir deneyle tesbit edilmişti.
Araştırmacılar, farelerin mide-bağırsak çeperleri boyunca hasarlar oluştuğu ve kana geçmemesi gereken bazı maddelerin kana sızdırıldığını da (Leaky gut/ sızıntılı bağırsak sendromu) tesbit etmişlerdi.
Yine hayvan deneyleri ile yapılan çalışmada , Bacteroides fragilis (bir çeşit probiotik) kullanarak sızıntılı bağırsak sendromları tedavi edilen farelerin davranışlarında heyecan verici bulgular elde edilmiş.
Sonuçlar heyecan verici : Sadece sızıntılı bağırsak sorunları düzeltilerek bile fareler daha iletişimsel ve daha az endişeli olmuşlar...
Çalışmanın başarısı nedeniyle, araştırmacılar, gelecek yıl ya da öbür sene probiotikle tedavinin klinik çalışmalarını otizmli insanlarda denemeyi planlamaktalar.
ABD’de 2011-2012 yılları arasında ( hastalık kontol ve önleme dairesi) CDC’nin ankete dayalı çalışmasının raporlarına göre 6-17 yaş aralığında yaklaşık 1/50 oranında otizm spektrumlu çocuk tesbit edilmiş durumda. Gün geçtikçe otizm vakasının arttığı da ilgili çevrelerce gözlenmekte.
Birçok anne-baba da otizmli çocuklarında sindirim sorunları olduğunu bildirmekte. Otizm ile sindirim problemleri ya da ” sızıntılı bağırsak ” arasındaki ilişki hala tartışmalı kabul edilse de bu yönde yapılan son araştırmalar; yıllardır bu konuya dikkat çekmeye çalışan bazı hekim ve aileleri haklı çıkaracağa benziyor…
Kaliforniya Üniversitesinden Davis, geçen ayki çalışmasında otizmli çocukların otizmli olmayanlara göre çok daha fazla sindirim sorunlarına sahip olduğunu göstermekteydi . Ancak, 2010 yılında bir başka çalışmada ise; güçlü kanıtlar bulamadık şeklinde bir sonuç açıklanmıştı.
Caltech araştırmacıları, Otizmli bireyleri probiyotikler tedavi eder demek için henüz erken ve daha çok araştırmaya ihtiyaç var diye uyarıyorlar.
Mazmanian basın açıklamasında;
” Genetiğin ve çevresel faktörlerin Otizme katkısı ve hangi oranda katkı ettiği kesin olarak bilinmemektedir. Otizm heterojen bir hastalıktır. Bu nedenle probiotik tedavinin katkısı her bireyde farklı olacaktır .
B.fragilis, Otizmde evrensel bir tedavi olmasa da otizmle ilişkili bazı belirtileri iyileştirmesi bile bizler için büyük bir sürpriz oldu. Muhtemelen her otizmlideki durum farklı olabileceği için herkeste işe yaramayabilecektir.” diyor .
Manhasset, New York Feinstein Medikal Araştırma Enstitüsü immünologlarından Betty Diamond, bilim dergisindeki makalesinde;
“Bu çalışma bize muhteşem bir şey gösteriyor. Fakat biz, hangi bakterilerin bağırsaklarda nasıl kolonize olması gerektiğini tam olarak bilemiyoruz” diyerek , B. Fragilis’i insanlarda kullanmak için henüz erken olduğunu belirtiyor.
Yine Mazmanian ;
“ Bizim sonuçlarımızın, bir gün Otizmin olası nedenleri ve olası tedavilerini göstermek için diğer araştırmalara ışık tutacak” diyerek, tedavinin geleceği hakkında iyimser olduğunu bildirmekte .
Bu araştırmadan benim anladığım ise; bazı otizmlilerde sindirim sistemi problemi var ve probiotiklerden de yarar görebilmekteler. Zaten neredeyse 10 yıldır pek çok aile bu olasılık üstünde durmakta ve konuyla ilgili doktorlardan bu konuda yardımlar almaktalar. Her çocukta otizme neden olan etkenler farklı olduğu için ,tedavilerden yarar gören birey sayısı da ,yarar görme yüzdesi de değişmekte….
Kaynak: Bakırköy Gazetesi