Serkan Taşar 6 Yaş
Merhabalar, Ben şu an 6 yaşında olan Otizmli Serkan’ın annesiyim. Aslında en çok bu yazımı çocuklarının otizmli olduğunu öğrenen yada olması ihtimallerini yaşayan anne ve babalara ithaf etmek, paylaşmak istiyorum.
Serkancığımın doğumunun daha ilk günlerinden itibaren farklılıklar gösteren bir bebekti. Sürekli ağlayan, hiç uyumayan, sürekli kusan, evet sürekli kusan ve reflü olduğunu 4 aylık iken öğrendiğimiz, bir yaşındayken başımızda biten bir hastalık. Diğer taraftan sürekli enfeksiyon hastalıklarıyla uğraşıyorduk. Kulak enfeksiyonu, üst solunum yolları enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonları. Sürekli ilaç, antibiyotik, gaz gidericiler, burun damlaları, burun spreyleri, mide ilaçları, her şeye rağmen bir türlü iyileşmeyen her gün hasta bir bebek.
O günlerde Otizm nedir, ne değildir en ufak bir bilgim yoktu. Serkan’ın gelişimin de ki geriliği örneğin; 4 aylık iken “agu”lar yapmamasını, eline sıkıştırdığım dişliği ağzına götürmemesini, karşısında salladığım çıngırağa tepki vermemesini hastalıklarından kaynaklandığını düşünürken 1 yıl geçti. Sonra Serkan’ın hiç ses çıkarmadığını fark ettim. Neler oluyordu ? Bebeğimin nesi vardı ? Artık her gittiğimiz çocuk uzmanı doktorlara bu şüphelerimden bahsetmeye başladım. Bana hep biraz daha beklememi, daha ilgili olmamı, Serkan ile çok ilgilenmemi söylediler. Ta ki Serkan’ın 2 yaşına gelip, Çapa Tıp Fakültesinde ki çocuk psikyatristi doktorumuz ‘’ çocuğunuz Otizm hastası’ diyene kadar…
Beynimde koca bir soru işareti ile tam 2 yıl yaşadım. İnanın o gün benim sıkıntılarımın daha hafiflediğini hissettim. Çünkü artık ne ile mücadele edeceğimi biliyordum. Acabalarından kurtulmuş, ne yapması gerektiğini bilen bir anneydim. Hemen eğitime başladık. Otizm hakkında araştırmalar yaptım. İnternetten ve kitaplardan faydalandım. Eğitmenler ile sıkı diyaloglara girdim, otizm ile ilgili seminerlere katıldım. Çocuğuma faydalı olabilecek her yolu araştırmaya ve bulmaya karar verdim.
Ben, eşim ve diğer iki büyük çocuğumla beraber Serkan’ımızın yalnız kalmaması ve kendi iç dünyasına geri dönmemesi bizimle kalması için, beklide nöbetleşe evet nöbetleşe diyorum gündüzleri ben, akşam eşim, hafta sonları ablası ve abisi uğraştık. Sürekli Serkan ile aktiviteler yaptık. Ve Serkan 4 yaşındayken ilk kelimelerini söylemeye başladı. Bu bizim için büyük bir ödüldü. Doğru yolda olduğumuzu biliyordum. Ve devam ettik halen devam ediyoruz.
Şunu hiç unutmayacağım. Serkan’ın teşhisini koyan doktorumuz o gün bize şunu söylemişti ‘’ zeytin, ekmek yiyin ama çocuğunuz ile ilgilenin. Eviniz pis olsa da çocuğunuz ile ilgilenin! ’’ Doktorumuz Salih Bey, bu sözleri ile bize çok doğru bir mesaj vermişti. Bende şunları eklemek istiyorum Salih Bey’in sözlerine… önce sevgi. Koşulsuz , beklentisiz sevgi. Sabır, sonuna kadar sabır. İlgi, bıkmadan, usanmadan, pes etmeden. Sonra her şey daha güzel oluyor. Yavaş yavaş, küçük küçük ama karşılığı çok güzel. Serkan’ım bugün bana anne dediği zaman dünyalar benim oluyor.
Eğitime ilk başladığımız da bilemediğimiz için, her kurumun aynı olduğunu düşünerek önümüze çıkan ilk kurumda eğitime başladık. Fakat Serkan her derste 45 dakika boyunca ağlıyor ve biz hiçbir gelişme göremiyorduk. 11 ay boyunca böyle devam ettik. Sonra başka bir kurum, başka bir kurum derken 3 yıl içinde 4 kurum değiştirmiş olduk. Yolunda gitmeyen bir şeyler vardı. Tabi insan sonradan anlıyor bazı şeyleri. Hep oyalanmışız ve boşa zaman geçirmişiz.
En sonunda tamamen mucize gibi bir tesadüf ile Algı Rehabilitasyon Merkezi’ne geldik. Serkan burada eğitime başladı. 11 aydır devam ediyoruz. Artık içim çok huzurlu çünkü doğru yerde olduğumuzu biliyorum. Oğlumuzda çok gelişme var. Kelimeleri çok çoğaldı. Artık kendini ifade edebiliyor. İstemediği bir şeyi anlatabiliyor, her şeyi anlıyor ve evet – hayırı öğrendi. Herkese teşekkürler…
Evet, Serkan’ım bugün 6 yaşında. İki kelimelik cümleleri kurmak bile ona çok zor geliyor. Yemeğini yerken üzerine döküyor. Diğer çocuklar ile yaşıtlarıyla saklambaç oynayamıyor ama olsun biz bu günlere nerelerden geldik. O günleri düşündükçe, geleceğe dair umutlarım artıyor. Otizm ile yeni tanışan ailelerin çocuklarının durumlarının farkında olmaları hem onlara kolaylık ve çocuklarına fayda sağlayacaktır. Çocuğunuzun Otizmli olması dünyanın sonu değil ! bunu size söyleyen Otizm hastası çocuğa sahip bir anne…
Zehra TAŞAR