Otizmli Teknoloji Uzmanları Teknoloji Devleri İle Çalışıyor
Teknoloji dünyasının merkezi olan Silikon Vadisi’nde Google, Apple, Intel, Facebook, Twitter, Yahoo ve daha birçok şirket, artık otizmlileri işe alıyor. Yazılım programlanmasında çalışan otizmli personeller, yoğun dikkatleri ve matematiğe olan düşkünlükleri sayesinde üst düzey işlere imza atıyor.
Teknoloji dünyasının merkezi olan Silikon Vadisi’nde birçok şirket, artık otizmliler işe alıyor. Yazılım programlanmasında çalışan otizmli personel, yoğun dikkatleri ve matematiğe olan düşkünlükleri sayesinde üst düzey işlere imza atıyor.
Dünya, ilk 1988 yapımı Yağmur Adam filmiyle tanıdı aslında onları. Dustin Hoffman’ın canlandırdığı Raymond karakteri öyle bir etki bıraktı ki, filmden sonra otizm açıkça konuşulmaya başlandı. Hatırlayacağınız üzere Raymond, canından çok sevdiği kardeşi Charlie ile bile göz teması kurmuyordu ve bazı konulara keskin şekilde takıntılıydı. Ancak sayılarla arası o kadar iyiydi ki bu sayede kardeşinin başını belalardan kurtarmıştı. Yağmur Adam filminin ardından otizm üzerine sayısız bilimsel araştırma yapıldı. Ancak günümüzde dünya nüfusunun yüzde 1’inin muzdarip olduğu hastalığın tedavisi hâlâ bulunamadı. Büyük bir kısmı genetik yollarla baş gösteren otizm hastalığına yakalanan kişi; iletişim kurmakta, öğrenmede ve sosyalleşmede zorluklar yaşıyor. Tıpkı Raymond gibi karşısındakilerle genellikle göz teması kurmuyorlar. Nörolojik gelişim bozukluğu olarak tanımlanan otizm hastalarının tedavisi konusunda bilim dünyasının geldiği son nokta ise maksimum seviyede normal hayata dahil edilmeleri yönünde.
YAZILIMCI OLUYORLAR
Bu aşamada otizmlilere uygun eğitim, spor, sanat ve iş imkanları oluşturuluyor. Teknoloji dünyasının merkezi olan Silikon Vadisi ise otizmlilere çok önemli görevler vermeye başladı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Silikon Vadisi; Google, Apple, Intel, Facebook, Twitter, Yahoo ve daha birçok teknoloji devine ev sahipliği yapıyor. İşte bu teknoloji devleri otizmlileri yer vermeye başladı. Üstelik öyle vakit geçirmeleri veya biraz sosyal hayata dahil olmaları için de değil. Birçoğu profesyonel yazılımcı olarak yüksek maaşlarla çalıştırılıyor. Üstelik büyük bir kısmı tam zamanlı çalışamadıklarından dolayı günün sadece belirli saatlerinde işe gidiyor. Bunun karşılığında içlerinde yıllık 50 bin dolardan fazla kazananlar oluyor. Teknoloji devleri otizmlileri tercih etme gerekçeleri olarak birçok sağlıklı kişide olmayan aşırı dikkat özelliklerini gösteriyor. Yağmur Adam’daki Raymond gibi sayılarla aralarının çok iyi olmaları da işlerini kolaylaştırıyor. Bu nedenle genellikle yazılım programlarının test edilmesine yönelik birimlerde çalışıyorlar. ABD basınındaki haberlere göre otizmliler yazılım hatalarını bulma konusunda diğer personelden beş kat daha iyi. Akıllı telefonlara uygulama sağlayan bazı şirketler de otizmlilerin ürünlerini test ettirmede kullanıyor. Nisan ayında 10 otizmlileri işe alan Microsoft’un üst düzey yöneticisi Mary Ellen Smith de, “Otizmli insanlar ihtiyaç duyduğumuz becerilere sahip. Matematik ve yazılım kodlamasında olağanüstü becerileri var” sözleriyle olayı özetledi.
OBAMA DAVET ETTİ
Teknoloji şirketlerinin otizmlilere üst düzey işler vermesini değerlendiren farklı ülkelerden otizm derneklerinin ortak noktası ise şu şekilde: “Otizmli birçok kişi, kapasitesi uygun ve yeteneklerinin de üst düzey olmasına rağmen iş imkanı bulamıyor. Dünya genelinde otizmli kişilerin yüzde 80’i işsiz. Otizmli yetişkinler, detaycı ve güvenilirler. Dolayısıyla sadece teknoloji şirketleri değil, birçok farklı alanda hizmet veren şirketler de otizmlileri tercih edebilir.” Fransız AFP haber ajansına konuşan 27 yaşındaki Corey Weiss, “Otizmi öğrendiğimde aslında gençtim. Ama bu hastalık beni günlük hayattan koparmadı. Silikon Vadisi’nde çalışmak çok keyifli. Diğerlerinde olmayan özelliklerim var. Bir kere çok detaycıyım ve odaklanma konusunda çok iyiyim” dedi. Silikon Vadisi’nin son gözdesi ise 11 yaşındaki Hamish Finlayson. Otizmli olan Finlayson geliştirdiği tablet uygulamaları sayesinde ABD Başkanı Barack Obama’dan bile davet altı.
Kaynak: Otizm