Otizmli çocukların neden konuşmadığı çözülüyor

otizmABD’deki Yale Üniversitesi’nden nörolog Joy Hirsch, insanlar arasındaki etkileşimin ardında yatan sinir devrelerini anlamaya çalıştıklarını söylüyor

ABD’deki Yale Üniversitesi’nden nörolog Joy Hirsch, insanlar arasındaki etkileşimin ardında yatan sinir devrelerini anlamaya çalıştıklarını söylüyor: “Görsel bilgiler ve yüz ifadeleri beyin sistemleriyle bağlantılı. Beyin, dil süreçlerini kodluyor. Bu konuya daha önce gerekli önem verilmedi.” Beyin Fonksiyonları Laboratuvarı’nda Hirsch ve ekibi, konuşurken beyinde ne olduğunu araştırıyor. Yüz yüze oturan deneklerin kasklardaki 64 noktadaki küçük lazerler beynin 2.5 santim derinliğine ışık yayıyor. Işık damarlardaki oksijeni inceleyerek beyin faaliyetlerini ortaya koyuyor.

Yakın Kızılötesi Spektroskopi makinesi de bilgi akışını kaydediyor. Hirsch, “Burada öğrendiğimiz; görsel bilgilerin -örneğin yüzdeki bilgilerin- konuşma faaliyetlerinin önemli bir parçası olduğu ve bunun kişiler arasındaki yakın etkileşimde devreye girdiği” diyor. Araştırmacılar, sonuçların konuşma sırasındaki sinir devrelerini daha iyi anlamalarına ve bu sayede otizm ya da depresyon hastalarının diğer kişilerden ne şekilde farklılık ortaya koyduklarını görmelerine yarayacağını söylüyor.

Kaynak: Onedio