Otizm Tedavisinde Yeni Teori
ABD’li bilim insanlarının son çalışmaları bağırsak sorunları ve davranışsal bozukluklar arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.
Bugüne kadar yapılan çok sayıda araştırma otizm tanısı konmuş, mide ve bağırsak sorunları yaşayan kişiler üzerinde yoğunlaştı. Bu kişilerin sık sık mide, bağırsak sorunları yaşadığı ancak bu rahatsızlıkların neden kaynaklandığı ya da herhangi bir başka hastalığa sebep olup olmadığı bilinmiyordu.
Bazı bilim insanları ise “sızıntılı bağırsak sendromu” adı verdikleri teoriye göre toksik maddelerin bağırsağa daha kolay geçtiğini savunuyor. Bakteriler, mantarlar, parazitler, toksinler, yağ ve diğer atılar kan dolaşımına karışıyor ve hastaların bağışıklık sistemi ağır darbe alıyor. İşte bu nedenle “sızıntılı bağırsak sendromu” tedavisi mümkün olmayan birçok kronik hastalığın temel sebebi olarak görülüyor.
Cell Dergisi’nde yayımlanan yeni çalışma da bu teoriyi destekler nitelikte. Fareler üzerinde yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre, bağırsak enfeksiyonu geçiren gebe farelerde sindirim sorunlarının yanı sıra, otizm gibi davranışsal bozukluklar da tespit edildi. Farelere sağlıklı bir insanın bağırsak bakterileri enjekte edildiğinde ise her iki şikayetin de ortadan kalktığı görüldü.
Otizm ve diğer davranışsal bozukluklar metabolizma sinir sistemiyle sıkı sıkıya bağlantılı, probiyotikler yoluyla güvenli ve etkili bir tedavi sağlanabilir.
Avustralyalı bilim insanları araştırmanın sonuçlarının heyecan verici olduğunun altını çiziyor ancak ekliyor; “elbette çalışmada alınacak daha çok yol var, insanlar üzerinde tedavinin uygulanabilmesi için uzun yıllar geçmesi gerekebilir”.
Kaynak: Sağlık Ordusu