Otizm Orkestrası ve Korosu İlk Konserini Verdi

İzmir-Otizm-Orkestrası-ve-Korosu-KonseriMüzik ve OtizmOder ve Tobav işbirliğiyle kurmuş olduğu ve gönüllü olarak çalışmalarını sürdürdüğü “İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu” 20 Şubat 2014 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 5. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Çalıştayı açılış programı kapsamında DESEM 75. Yıl Amfisi’nde ilk konserini verdi.

17 otizmli öğrenciden oluşan topluluk; Müzik Öğretmenleri Orçun Berrakçay, Şefika Yurdakul, Hande Tecik, İsmail Bilen ve Mazlum Cihangir eşliğinde, “Geldim Sana Öğretmenim, Öğretmenim, Memleketim ve Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar” şarkılarını seslendirdi. Performansları sonunda uzun süre ayakta alkışlandılar. Yüzlerindeki mutluluk görülmeye değerdi…

Katılımcılar: (Soldan Sağa) Sercan Berk Vardar, Yaren Koşucuoğlu, Berkay Soy, Alptuğ Atay, Cenk Eyi, Emirhan Ş., Göktuğ Yöşili, Barış Bağdatlı, Emre K., Beril Zorlu, Ongun Tomar, Kaan Aybacak, Ezgi Aybacak, Burak K., Ahmetcan Yüksel, Fırat Serin, Batuhan Kaşdemir

Müzik Öğretmenleri: Orçun Berrakçay (Gitar) – Şefika Yurdakul (Piyano) – Hande Tecik (Şan) – İsmail Bilen (Mandolin) – Mazlum Cihangir (Mandolin)

İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu Hakkında:

“Müzik ve Otizm” olarak bireysel olarak müzikle herhangi bir şekilde uğraşan, şarkı söylemeyi seven, müzik eğitimi alan veya alamayan otizm tanılı çocuklarımızı ve gençlerimizi biraraya getirmek bizim için büyük bir hedefti. Bu amaçla onların sosyalleşmelerini sağlamak, kendilerine olanak verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek, ailelere motivasyon sağlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla bir orkestra ve koro oluşturmak istediğimizde, Oder (Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği) otizm konusunda etkin olarak çalışan bir dernek olarak bize her türlü desteği vereceğini söyledi. Tamamen gönüllülük üzerine dayalı ve halka ulaşmayı hedeflediğimiz bu proje için en önemli mesele mekandı.

Çalışacağımız mekan hem uygun bir şekilde yapılandırılmış, hem de ailelerin çocuklarıyla birlikte rahat bir şekilde ulaşabilecekleri bir yerde olmalıydı. Bu kriterler doğrultusunda İzmir Tobav (Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı) ile yaptığımız görüşmede;  herhangi bir beklentileri olmaksızın, mekanlarını ve her türlü araç gereçlerini kullanmamıza olanak sağlayacaklarını söylediler. Sonrasında internet sitemiz ve sosyal medya aracılığıyla, herhangi bir çalgı çalabilen ya da şarkı söyleyebilen otizm tanılı çocuklar ve gençler aradığımızı duyurduk.

18 Nisan 2013 tarihinde İzmir’de Müzik ve Otizm & Oder & Tobav işbirliğiyle kurduğumuz “İZMİR OTİZM ORKESTRASI ve KOROSU” olarak Uzman Müzik Öğretmeni Orçun Berrakçay şefliğinde çalışmalara başladık. Dört öğrenci ile çıktığımız yolda yirmi öğrenciye kadar ulaştık. Zaman zaman bize gönüllü olarak destek veren müzik öğretmenlerimiz, rehberlik öğretmenlerimiz, sınıf öğretmenlerimiz ve sevgili annelerimiz ile kısa sürede bir takım ruhu kazandık. Otizm konusunda deneyimli müzik öğretmenlerimiz Şefika Yurdakul, Zehra Cingöz ve Buca Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Hande Tecik’in de aramıza katılmasıyla gücümüze güç kattık. İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu aracılığıyla daha çok çocuğa ulaşılması ve bu tür sosyal sorumluluk projelerinin Türkiye’nin diğer şehirlerinde de başlatılması en büyük mutluluğumuz olacaktır.

Kaynak: Müzik ve Otizm