Otizm Okulu Açılmasında Vali Çilesi
Otizm Derneği Başkanı Saadet Şeranoğlu, Vali ve kurum müdürlerinin sıklıkla değiştirilmesine isyan etti.
Şeranoğlu, “Abdurrahman Savaş’tan önceki Valimiz Halil İbrahim Daşöz zamanında otizm okulu için ödenek ayrılmış ve hayvan barınağı yanında bulunan arazi de okul için tahsis edilmişti. Tam işlemlerin tamamlanma sürecinde yaşanan Vali değişikliği nedeniyle süreç yarıda kaldı. Ardından gelen Valimiz Abdurrahman Savaş da tam söz vermişti ki, şimdi de kendisi merkeze alındı. Artık yeni baştan bir kez daha kendimizi anlatmak ve süreci dile getirmek zorundayız. Artık Manisa’da bu kadar sıklıkla Vali ve Kurum Müdürleri değişmesin. Bu değişiklikler yüzünden projeler hep yarıda kalıyor” dedi.
ÖRNEK OLDU
Manisa’da otizmli bireylerin haklarını korumak konusunda öncü çalışmalarıyla başarılı bir profil sergileyen Manisa Otizm Derneği Başkanı Saadet Şeranoğlu, 8 senedir Manisa’da okul mücadelesi verdiklerini belirtti. Şeranoğlu’nun mücadelesi Manisa’daki diğer otizmli çocukların ailelerine de örnek oldu.
Ozan ve Oğuz adında 14 yaşında ikiz çocuklarının otizmli olması nedeniyle yıllardır Manisa’da adeta milli bir mücadele veren Saadet Şeranoğlu, Manisa’da otizmli bireylere yönelik çalışmaların belli bir noktaya ulaşmasını sağladı. Manisa’da otizmli çocuklara yönelik bir okulun yapılması için mücadele verdiklerini belirten Şeranoğlu, “Okul sorunu yaşadığımız için Menemen’e Emiralem’deki otizm okuluna gidiyorduk. Çocuklarım çok küçüktü ve Manisa’da başka çaremiz yoktu. Ozanla Oğuz’u her gün tek başıma Menemen’e götürdüm. Daha sonra Manisa’dan toplam 12 aile de bize katıldı. Fakat bir süre sonra orada da bazı sorunlar yaşanmaya başlayınca Manisalı aileler olarak çocuklarımızı okuldan almak zorunda kaldık” dedi.
HER YIL VALİ DEĞİŞİYOR OTİZM OKULU YARIM KALIYOR
Manisa’da otizmli çocuklara yönelik bir okul açılması için 8 yıldan bu yana çaba gösterdiklerini kaydeden Şeranoğlu, “Önceki Valimiz Halil İbrahim Daşöz zamanında otizm okulu açılması için belli bir ödenek ayrılmıştı ancak yer bulma konusunda sıkıntılar yaşandı. Halil İbrahim Daşöz, Manisa Belediyesi Hayvan Barınağı yanındaki araziyi otimz okulu yapılmak üzere ayırdı. İmarı çıktı, herşeyi ayarlandı. Ancak tam bu aşamada kendisinin merkeze alınmasıyla, ayrılan arazi tam işleme girerken, süreç yarıda kaldı. Yeni gelen Vali Abdurrahman Savaş’a konuyu anlattık süreci dile getirdik ve kendisinden tam söz aldığımız zamanda Soma maden faciası yaşandı. Valimiz bir hafta sonra bizimle bir araya gelerek yer sorununu çözmek için söz vermişti. Şimdi tam başardık derken bir kez daha Manisa Valisi değişti. Yine en baştan başlayarak süreci bir kez daha baştan yaşamak zorundayız. Kurum müdürlerinde de aynı sıkıntı yaşanıyor. Tam kendimizi anlatıyoruz müdür değişiyor. Özellikle Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nde aynı sıkıntıyı yaşadık. Biz otizmli çocuk anneleri olarak bu konuda yıllardır çaba verdik. Artık emelimize ulaşmak istiyoruz. Belki benim çocuklarım büyüdü 14 yaşına geldi. Ama otizmli çocuğu olan onlarca aile bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamasın” dedi.
KAPISIZ SINIFI AYLARCA BEKLEDİM
Okul sıkıntısını aşmak için senelerce mücadelede bulunan Şeranoğlu, Laleli Türk Hava Kurumu İlköğretim Okulu’nda Manisa’da ilk olarak bir otizm alt sınıfı açılmasını da sağladı. Böyle bir alt sınıf açılması için karşılaştığı zorlukları aktaran Şeranoğlu, “Alt sınıf da bir hayal kırıklığı oldu. Orada bize kapısız bir sınıf verdiler. Diğer anneler çocuklarını alıp gitti. Ben kalmaya ve mücadele vermeye mecburdum çünkü ben iki tane otizmli çocuk büyütüyorum. Kapısız sınıfı çocuklarım kaçmasın diye aylarca bekledim. Hayırseverlere ulaşıp sınıfın düzenlenmesini sağladık. Ancak zihniyet bizi kabul etmedi. Her yerde yaşadığımız dışlanmayı burada da yaşadık. Bana ‘al çocuğunu git’ dediler. Çocuklarım orada çok kötü şartlar yaşadı” diye konuştu.
ŞÜKRAN BİLGİNER’E ÖVGÜ
Tüm bunların ardından bu sene çocuklarını Şükran Bilginer Özel Eğitim Merkezi’ne göndermeye başlayan Şeranoğlu, “Bu sene ilk defa çocuklarımın eğitim aldığını hissettim. Şükran Bilginer Özel Eğitim Merkezi biz otizmli bireylerin aileleri açısından büyük bir şans oldu. Özel çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenen eğitim sistemi veliler tarafından da tam not alıyor. Benim çocukalrım 14 yaşında ve hayatlarında ilk kez beden eğitimi ve resim dersi aldılar. Ancak sadece otizmli bireylere yönelik Şükran Bilginer Özel Eğitim Merkezi gibi bir okulumuzun olmasını istiyoruz” dedi.
SOKAKLARDA HORLANDIM, DOLMUŞLARDAN ATILDIM
Otizmli çocuklarla ilgilenme ve sorumluluğunu alma görevinin ailede genel olarak annelerin üzerine atıldığını belirten Şeranoğlu, “Sorumluluk hep annelerin üzerine kalıyor. Anneler bu yükü üstlenmişler. Annelik içgüdüsü daha güçlü. Sanki çocuğun otizmli olması annenin suçuymuş gibi genel bir tavır söz konusu. Toplum baskısı bizlerin üzerinde, ‘ne yaptın da çocuk engelli oldu’ deniliyor. Yıllarca bu tip baskılarla mücadele etmek bizleri öfkelendiriyor. Toplum çok acımasız. Çocuklarım yüzünden sokaklarda horlandım, dolmuşlardan atıldım” dedi.
ÇOCUĞUMUN BAŞINA BİR İŞ GELSE…
Son günlerde artan çocuk istismarı olaylarına da değinen Saadet Şeranoğlu, “En kötüsü biz otizmli çocuk annelerinin yaşadığıdır. Kendini ifade edemeyen çocuklarımız var. Pedagoglar ‘çocuklarınıza çığlık atmasını öğretin’ diyorlar. Biz çocuklarımıza çığlık atmayı değil anne demeyi öğretemiyoruz. Çocuklarım heran böyle bir olaya maruz kalabilirler. Bizi düşünün hep tedirginiz. Çocuğum kaçacak diye korku kendimize göre önlemler alıyoruz ve her an diken üzerindeyiz” diye konuştu.
Kaynak: Manisa İnternet Haber