Otizm kapanma teşhisinde robot yardımı

otizm-robotuOtistik çocukların yaşamını kolaylaştırmak için dünya çapında yürütülen projelerden bir tanesi de Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den. Bir grup akademisyen René adını verdikleri bu robotu geliştirdi. Robotun öncelikli amacı teşhisi hızlandırmak. René ilgilenilen çocuğun sesini ve davranışlarını kaydediyor.

Zagreb Üniversitesi araştırmacılarında Maja Cepanec “öncelikle işbirliğini geliştirmeyi ve teşhisi hızlandırmayı hedefliyoruz” diyor:

“Robot ve doktor birlikte çalışıyor. Bu kayıtları ve teşhisleri otistik olan çocuklarla da olmayan çocuklarla da yapıyoruz. Amacımız iki grubun farklı tutum ve hareketlerini daha kolay ve çabuk farkedebilmek.”

Bilgisayar programcıları robotun hareketlerinin çocuklarınkine uyumlu olması için çalışıyor. René standart tepkileri defalarca vererek çocukların bir noktaya odaklanmasını sağlıyor. Bu şekilde de farklı değişkenler sebebiyle diğer çocuklarla karıştırılmalarının önüne geçmek amaçlanıyor. Bu da erken teşhis için önem arzediyor.

Otistik olduğu tesbit edilen Filip’in annesi Marija Ckelj’e göre robot Filip’in odaklanmasına katkı sağladı:

“Filip robotu konsantre olmuş bir şekilde izliyor. Genelde koşturuyor ve herhangi bir şeye ilgisi birkaç saniyeyi geçmiyor. Oysa robotu gördüğünde oturdu ve onunla uzun süre ilgilendi.”

Araştırmacılar robotun asli görevinin bilgi toplama ve teşhisle tedavinin izlemesinde doktora yardımcı olmak olduğunu ifade ediyor.

İlgili videoyu izlemek için tıklayınız.

Kaynak: Euronews