İMU “Otizm Araştırma Enstitüsü” ile Türkiye’de Bir İlke İmza Atacak
İstanbul Medeniyet Üniversitesi İlgili Sivil Toplum Kuruluşları ile Birlikte “Otizm Araştırma Enstitüsü”nün Kurulmasına Öncülük Ediyor.
Üniversite İnternet sitesinde yayınlanan duyuru aşağıdaki gibidir.
25 Mart 2014’te Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur’un makamında gerçekleşen teşekkür ziyaretine Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Bilal Kızartıcı, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, Karadeniz Konfederasyonu Başkanı Tahsin Usta, TODEV Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Ergün, TODEV Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Candan, Emekli Hakim Şener Akalın katıldı.
Ziyarette dünya ölçütlerine uygun Türkiye’de bir ilk niteliğinde olması hedeflenen “Türkiye Otizm Araştırma Enstitüsü”nün kurulması ile ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
Önümüzdeki dönem planlarına ilişkin bilgiler aktaran yetkilileri dinleyen Rektörümüz Okur, sosyal sorumluluk projelerinin toplum için önemini vurguladı ve bunun gibi sosyal sorumluluk projelerini üniversite olarak desteklemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şunları kaydetti: “Otizmli çocuklara yönelik uygun tanılama ve özel eğitim hizmetlerini ileri düzeyde sağlayan ülkeler gibi Türkiye’de de dünya standartlarında bir hizmet sağlama modelinin oluşturulması ve bu hizmet modeline yönelik otizm araştırma enstitüsünün kurulmasını hedefliyoruz. İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak ismimizin bize yüklediği misyon çerçevesinde özellikle sosyal konulu projelere ağırlık vererek sosyal toplum olma yönünde son yıllarda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz ve sosyal sorunların çözümüne yönelik projeler üretip uygulamaya devam edeceğiz.”
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta ziyarette kurulması planlanan “Otizm Araştırma Enstitüsü” çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi: “Daha önceleri her 500 kişiden birinde görülen Otizm spektrum bozukluğu oranı günümüzde 88’de bir oranına kadar yükselmiştir. Bizim beklentimiz Türkiye’de bir ilk niteliğinde olacak olan donanımlı bir otizm araştırma enstitüsünün kurulmasıdır. Kurulmasını arzuladığımız otizm araştırma enstitüsünde kurulma aşamasında gerçekleştirilmesi muhtemel olan hedeflerimizi yakın; ileriki bir süreçte gerçekleştirilmesi olası olan hedefleri ise uzak hedefler olarak belirledik. Yakın hedeflerimiz arasında; ön değerlendirme ve tarama hizmetlerine önceliğin verilmesi, şüphe veya otizm riski olan otizmli bireylerin tanılanması ve uygun destek özel eğitim hizmetlerinin yürütülmesi, aile danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesini sayabiliriz. İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak sizlere Otizm Araştırma Enstitüsünün kurulmasına öncülük ettiğiniz için teşekkür ederim.” dedi.