Engelliler Haftası nedeniyle özel çocuklar hünerlerini sahneledi
Engelliler Haftası nedeniyle Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Muzaffer Ancın İlköğretim Kurumu’nun desteğiyle Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda program düzenlendi. Programa Aydın Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nı temsilen Jandarma Albay Hakan Genç, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Milli Eğitim Şube Müdürleri Altan Canbiter ve Engin Bacaksız, İl Sosyal Proje Etüt Müdürü Necati Doru, Muzaffer Ancın Ortaokul Müdürü Osman Alp, Atatürk İş Okulu, Hacı Hüseyin Arslan Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Tepecik Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Bozdoğan Şair Fethi Bey İşitme Engelliler Okulu Müdürü, öğretmenleri, öğrencileri ve veliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Engin Bacaksız, “Engelliler, toplumumuzun vazgeçilemez, ihmal edilemez bir parçasıdır. Ülkemizde nüfusun yüzde 12,29’unu oluşturan yaklaşık 8 buçuk milyon engelli vatandaşımızın hakları başta olmak üzere, yapılan yasa düzenlemeleriyle de güvence altına alınmıştır. Engellilerin sosyal hayata tam ve etkin katılımlarını sağlamalarını ilk ve en önemli şartı ise ihtiyaç duydukları eğitimi almalarını sağlamaktır. Son 10 yılda özellikle engellilerin eğitimi konusunda reform niteliğinde çalışmalar yapıldı” dedi.
“OTİZM KÖYÜ AÇMAK İSTİYORUZ”
Aydın’daki özel eğitim merkezleri hakkında da bilgi veren Bacaksız, “İlimizde özel eğitim öğrencilerinin devam ettiği 3’ü merkezde diğerleri, Nazilli, Bozdoğan ve Söke’de olmak üzere toplamda 6 özel eğitim okulumuz var. Özel eğitimin yaygınlaştırılması kapsamında 12’si merkezde olmak üzere ilçelerde birlikte 64 özel eğitim sınıfı açılmıştır. Bu sene Aydın Valiliğinin katkılarıyla hizmete açılan Aydın Özel Eğitim Uygulama Okulu 17 öğrencimize eğitim veriyor. Ancak otizm alanındaki çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Otizm çocuklarımızın yatılı olarak kalabildiği, spor tesislerin bulunduğu, ailelerin dinlenebileceği alanların bulunduğu otizm köyü açmak bu konudaki ilk hedefimiz. Bu sene resmi eğitim kurumlarından yararlanan engelli öğrenci sayısı 2 bin 184, Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezlerinden yararlanan öğrenci sayısı bin 859, evde eğitim alan öğrenci sayısı 22’ye ulaşmıştır. Ayrıca özel eğitime ihtiyaç duyan engellilerin okullara erişiminin sağlanması kapsamında 414 öğrenciye ücretsiz taşıma ve öğle yemeği hizmeti sunuldu” dedi.
“ENGELLİLİK UTANILACAK BİRŞEY DEĞİL”
Bu programa katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Jandarma Albay Hakan Genç ise “Mutlu olmamın özel bir nedeni daha var. Ben aynı zamanda engelli babasıyım. Benim 1994 doğumlu görme engelli bir kızım var. Ama biz ailesi olarak ona hiçbir zaman engelliymiş gibi bakmadık. Kızım henüz 6 aylıkken, görme engeli konusunda ilmen tıbben hiçbir şey yapılamayacağını öğrendik. Bunu öğrendiğimizden bu yana kızımın sosyal hayatı ve eğitim hayatı için neler yapılabileceğini araştırdık ve bu doğrultuda çalıştık. Ne mutlu bize ki kızım bugün Doğu Akdeniz Üniversitesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlı bölümünde okuyan bir üniversite öğrencisi. Kızım bu sene üniversitede onur öğrencisi seçildi. Bu anlattıklarımın engelli ailelere örnek olmasını istiyorum. Biz, engelli çocuklarımıza sahip çıktıkça, onların sosyal hayatının akışına gitmesini sağladıkça onlar daha başarılı olacaklardır. Türkiye’de bir çok engelli vatandaş var. Ama ne yazık ki bu engelli çocukların aileleri arasında hala, çocuğunun engelinin bir ayıp olduğunu düşünerek, engelini gizlemeye çalışanlar var. Engellilik utanılacak bir durum değildir. Asıl utanılacak şey, engeli gizleyen zihniyetlerdir” şeklinde konuştu.
Programda ayrıca bir engelli annesinin konuşmasının ardından özel eğitim merkezlerinden hizmet alan çocuklar halk oyunu gösterileri, modern dans gösterileri ve semazen gösterisi yaptı. Özel çocukların gösterileri, izleyenlerin beğenisini kazandı.