Bursa ‘da Otizmli Çocuklara Özel Korumalı İşyeri Açıldı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye’de ilk defa Bursa’da hayata geçirilen ve otizmli çocukların iş hayatına kazandırılmasını amaçlayan korumalı işyerinin açılışını yaptı.
Engelli mehter takımı gösterisi ile karşılanan ve otizmli çocuklarla ütü yapan Bakan Şahin, “Bugün, 400 bin kişi evde bakım hizmetinden yararlanıyor. 1,2 milyon kişi sosyal devlet olma gereği devletten destek alıyor.” dedi.
Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İş-Kur ve Yağmur Çocuklar Otizmli Çocukları Destekleme Derneği tarafından hazırlanan Atıcılar Mahallesi’ndeki korumalı işyerinin açılışına katıldı. Ütü ve paketleme konusunda eğitim alan 23 otizmli çocuk, burada hem meslek edinecek, hem de çalışarak aile bütçesine katkı sunacak.
Tören, engelli mehter takımının gösterisiyle başladı. Mehter konserini, yanına oturttuğu engelli çocuklarla birlikte izleyen Bakan Şahin, otistik ve down sendromu olan çocukların sıkıntılarını çözme hususunda ellerinden gelini yaptıklarını belirtti. Şahin, “Biz engelli kardeşlerimizin önündeki engeli aşmak için çok önemli çalışmalar yaptık. 400 bin kişi evde bakım hizmetinden yararlanıyor. 1,2 milyon kişi bugün sosyal devlet olma gereği devletten destek alıyor. Bazı gruplar, özel ilgi istiyor. Otizm kendi içinde çok akıllı bireyleri barındırıyor. Bizim bu gücü kullanmamız lazım. Devlet olarak sizden sonra yanında olacağız. Bu sistemin alt yapısı oluşacak, kimsenin gözü arkada olmayacak.” dedi.
Otizmli çocukların iş hayatına katılması için uygulanan korumalı işyerlerinin nasıl işlediğini tüm dünyadaki örneklerine bakarak incelediklerini kaydeden Bakan Şahin, şöyle konuştu: “İş-Kur’la bir araya geldik. Bu engellileri çalıştırmayan işletmelere kesilen cezalardan elde edilen desteği alarak bu alt yapıyı oluşturduk. Pilot olarak Bursa’da başlayan bu proje dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılacak. Bunu kurumsallaştırmak için korumalı işyeri hususunda yeni bir teşvik getiriyoruz. İşveren payını devlet ödeyecek ve bu tür korumalı işyerlerine pek çok kolaylıklar ve destekler sağlanacak. Bu çocuklar, kalkınmanın bir parçası olacaklar. Herkesi kucakladığımız bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. En büyük gücümüz sizsiniz, sizin gibi inanmış insanlar, kadınlar. Devlet milletle kaynaşırsa aşılmayacak hiç bir şey yoktur.
Bakan Şahin, konuşmasının ardından açılış kurdelesini engelli çocuklarla birlikte kesip, korumalı işyerini gezdi. Yetkililerden bilgi alan Bakan Şahin, engelli bir çocuğun ütü yapmasını izleyerek ona yardımcı oldu. Bakanın çocuğun elini tutması dikkatlerden kaçmadı.
KORUYUCU AİLE ŞENLİĞİ BURSA’DA
Bakan Fatma Şahin, daha sonra Türkiye’nin 25 ayrı ilinden gelen korucuyu aile ve çocuklarla bir araya geldi. Bu yıl 4.’sü Bursa’da gerçekleştirilen şenlikler, 2 gün sürecek. Nilüfer İş Okulu öğrencilerin işaret diliyle İstiklal Marşı’nı okumasıyla başlayan törende konuşan Bakan Şahin, korucuyu aile uygulamasının tüm Türkiye’ye yayılacağını söyledi. Kervansaray Otelde düzenlenen etkinlikte çocuklar ise bir çok gösteride bulundu. Koruyucu ailede kalan bazı çocuklar olarak günün anlam ve önemine dair konuşmalar yaptı. Özellikle Yağmur Küçükerol tarafından yapılan konuşma duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sunay Özkul’da Bursa’da koruyucu aile yanında kalan 104 çocuğun bulunduğunu belirterek bunlara da 89 ailenin anne babalık yaptığını söyledi. Bursa’da koruyucu aile olmak isteyenlerin sayısının oldukça yüksek olduğunu anlatan Özkul, şu anda 118 ailenin koruyucu aile olmak için sıra beklediğini dile getirdi.
Öte yandan bakanın programı yoğun programı nedeniyle merkezi İstanbul’da bulunun ve genel başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yaptığı kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocukların her türlü ihtiyaçlarını karşılayan Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Çocuk Evlerinin açılışı da bu programda gerçekleştirildi.