Algı Sektör Sohbetlerinin Konuğu Yrd. Doç. Dr. Gülşah Kınalı Oldu
Algı Özel Eğitim Kurumları tarafından gerçekleştirilen sektör sohbetlerinin bu ay ki konuğu Gelişim Üniversitesi öğretim üyesi Uzman Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gülşah Kınalı oldu.
Pediatrik Osteopati hakkında bilgilerin yer aldığı sektör sohbetlerinde Pediatrik Osteopati nedir?, Osteopati ve Bütünsel Yaklaşım, Pediatrik Osteopati’de Önemli Visseral Bölgeler, Vaka Örnekleri, Osteopati’nin Temel Prensipleri, Osteopatik Manuplatif Terapi Planı Oluşturma, Tedavi Bölgeleri, Yaygın Olarak Hangi Hastalıklarda Kullanıldığı, Omurganın sinirlerle bağlantısı gibi konulara değinildi.
Ayrıca vaka örneklerininde yer aldığı buluşmada Gülşah Kınalı tarafından yapılan çalışmaların örnekleri yer aldı. Bu çalışmalarda Hidrosefali, görme yetisi kaybı, serebral palsi, tortikollis, hemiparazi tanılı vakalar ile yapılan çalışmalara yer verildi.
Uluslararası tedavi yöntemlerine de yer verilen buluşmada Dr. Still, William Garner Sutherland ve Dr. Viola M Frymann tarafından yapılan çalışmalar ve vaka örneklerini anlattı.
Algı Özel Eğitim Kurumları öğretmenlerinin sorularıyla devam eden toplantı sonrasında Algı Özel Eğitim Kurumları kurucularından Parin Yakupyan tarafından Gülşah Kınalı’ya teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi.
Pediatrik Osteopati Nedir?
Pediatrik Osteopati, yaygın olarak kullanım adı ile, Kranio Sakral Terapi, baş – omurga ve sakrum kemiği üzerine ellerle uyarı verilerek merkezi sinir sistemindeki bozuklukların giderilmesine, beyin omurilik sıvısının düzenli dolaşımının sağlanmasına yardım eden bir tedavi yöntemidir.
Kranio sakral terapi “pediatrik osteopati“nin önemli bir bölümünü oluşturur.
Yaygın bir inanış olarak çocukların ve bebeklerin yapısal streslerinin olmadığı varsayılır çünkü onlar ‘çok genç’ denilir. Ancak durum böyle değildir.
Doğum, bizim hayatımızdaki en önemli stres kaynağıdır. Rahmin bebeği doğum kanalına itmesi, bebeğin kıvrılarak doğum kanalından geçmeye çalışması hayli zorlu bir yolculuktur. Sonuçta bebekler genellikle kafa yapıları epey bozulmuş halde doğarlar. Normal şartlarda bu durum birkaç gün içinde düzelir.
Bu süreç içinde bebek çok huzursuzdur, sürekli ağlar. Kafa yapısındaki bozukluğun tamamen normal duruma gelmediği durumlarda ise vücutta ve başta birçok konforsuzluk ve stres kalır.Bu durum sezeryanla doğan bebeklerde de henüz anne karnında yaşanan fiziksel stresler nedeniyle görülebilir.
Kranio Sakral Terapi çoğu zaman dışarıdan gözle farkedilemeyen bu fiziksel bozuklukların düzeltilmesine yardım eder. Baş yapısı düzelir, beyin omurilik sıvısı daha düzenli pompalanmaya başlar.
Osteopati’nin temel prensipleri nelerdir?
- Vücut bir bütündür. Bir bölgedeki problem diğer bir alana, membranlar-fasia-eklemler-nörolojik ve vasküler yapılar ile aktarılır.
- Vücudun bir dengesi vardır.
- Ve sürekli bunu sağlamaya çalışır.
- Vücut kendini iyileştirme mekanizmasına sahiptir.
- Strüktür fonksiyonu ve fonksiyonda strüktürü etkiler.