Göz izleme teknolojileri ile otizmin riskleri tespit edilebilecek
Gazi Üniversitesinde otizmin tanısında göz izleme teknolojilerinin kullanıldığı Öğrenme Gelişim Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖGEM) açıldı.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bosna Binası’ndaki merkezin açılışına Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karabağ ve ÖGEM Müdürü Doç. Dr. Selda Özdemir katıldı.
Prof. Dr. Büyükberber, yaklaşık iki yıldır Gazi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin ÖGEM’in kurulması için çalıştıklarını belirterek, “Merkeze getirilen teknoloji çok yüksek bir teknoloji. Merkezde ayna arkasından çocuğun izlenmesi, ses sistemleri, göz izleme merkezi ve bunların yazılımları bulunuyor. ÖGEM özellikle otistik çocuklar için önemli bir merkez olacak.” dedi.
Merkezde önemli çalışmalar yürütülmesinin beklendiğini vurgulayan Büyükberber, kuruluşun gelişmesi için katkı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.
ÖGEM Müdürü Doç. Dr. Özdemir ise, yürütülecek çalışmalar ile ilgili bilgi verirken “Merkezimizde Türkiye’de ilk defa kullanılan ileri göz izleme teknolojilerini, çocukların, gençlerin öğrenme ve gelişimlerini değerlendirmede kullanıma açıyoruz. Günümüzde çok ileri teknolojileri temsil ediyor göz izleme teknolojileri.” diye konuştu.
Özdemir, sistem aracılığıyla çocukların neyi nasıl öğrendiklerini değerlendirebileceklerini söyledi.
“Göz izleme teknolojileri ile otizmin riskleri tespit edilebilecek”
ÖGEM Müdürü Özdemir, göz izleme teknolojileri ve merkezin çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de büyük üniversitelerde göz izleme laboratuvarları bulunduğunu ancak bunların genellikle deneysel amaçla kullanıldığını belirterek, ÖGEM’in, otizm riski taşıyan çocuk ve gençlerde göz izleme teknolojileriyle klinik değerlendirme yapan ilk merkez olduğunu kaydetti.
“Bebeklerde kullandığımız bu sistemi, daha ileri yaş grubu, ilköğretim birinci ve ikinci kademe öğrencilerinde de kullanıyoruz. Çocuklar etkili öğrenmede hangi stratejileri kullanıyorlar, nasıl okuma yapıyorlar bunları tespit ediyoruz. Bebeklik döneminde 0-3 yaş aralığında erken otizm risklerinin saptanmasında çok önemli bir sistem, dolayısıyla bu takiplerin, değerlendirmelerin klinik uygulamalarının ilk yansımasını merkezimizde göreceğiz.” değerlendirmesini yapan Özdemir, ÖGEM’in önemli bir açığı dolduracağını dile getirdi.
ÖGEM’de çocukların bireysel farklılıkları gözetilerek öğrenme, ödev yapma, okula başlama, dikkat eksikliği ve okul kurallarına uyum sorunları ile akran ilişkileri uzman öğretim üyelerince dikkat ve zeka testi uygulamalarına başvurularak “göz izleme laboratuvarı”nda tespit edilebilecek.
Göz izleme laboratuvarındaki bilgisayar ekranından bireylerin dikkat becerileri izlenebilecek ve erken dönem otizm riskleri tespit edilebilecek. Eş zamanlı olarak da ayna sistemi kurulmuş yan odadan teste katılan birey, uzman tarafından izlenebilecek ve bireye ait test verileri görülebilecek.
ÖGEM, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyelerince randevu sistemiyle hizmet verecek.
Kaynak: Sabah