Otizm’e Karşı Oksitosin Tedaviyi Destekleyebilir
Araştırmacılar oksitosin salgılanmasının otizm tedavisini destekleyen bir yöntem olarak kullanılabileceğini ortaya koydu.
Otizmli çocukların sosyal ilişkiler açısından problemler yaşamasından dolayı oksitosinin onlar üzerinde yardımcı bir etki sağlayabileceği düşüncesinden yola çıkılarak Sydney Üniversitesi’nde bir deney gerçekleştirildi. 3-8 yaş aralığında 31 otizmli çocuğa oksitosin içeren burun spreyi sıkıldı ve çocuklar bu süreçte gözlemlendi.
Deneye katılan çocuklardan Hayden’in annesi üçüncü ve dördüncü haftalarda farkı hissetmeye başladıklarını, beşinci haftada ise gerçekleşen değişimden gerçekten memnun olduklarını söylüyor. Grup etkinliklerinde yer almak, sohbete katılmaya daha sıcak bakmak, göz temasında gelişme, konuşkanlık Hayden’in annesinin, Hayden üzerinde gözlemlediği gelişmelerden bazıları.
Bu çalışmayla birlikte oksitosinin otizmli bireyler üzerinde sosyal davranışları geliştirmeye yönelik yararlı olduğu görülmesiyle birlikte, oksitosinin otizm için kesinlikle bir “tedavi” olmadığı da vurgulanıyor ve gelişmelerin yanı sıra bazı katılımcılarda susuzluk, ürinasyon ve kabızlık gibi yan etkiler görüldü.
Sevgi Hormonu: Oksitosin
Oksitosini genel olarak doğum esnasında serviks ve uterisin gerilmesiyle salgılanan, rahim kaslarını uyaran ve doğumu kolaylaştıran ve doğum sonrasında ise süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları uyararak süt salınımını sağlamaya yardımcı olan hormon olarak biliyoruz. Son yıllarda yapılan çalışmalar oksitosinin bununla sınırlı kalmadığını, hayatımızın en büyük parçalarından biri olan sosyal ilişkilerimizi de etkilediğini öğrendik.
Artık oksitosin “sevgi, sarılma, flörtöz hormonu” olarak da biliniyor. Bunun sebebi ise insanların birbirlerine fiziksel olarak yakınlaştıklarında veya bir sosyal bağ kurduklarında oksitosin salınımının gerçekleşmesi. Bu durum insanlarla da sınırlı kalmıyor, köpeğinizle oyun oynamak bile hormonun salınımını tetikliyor.
Kaynak: nbeyin.com.tr