Akıllı Telefonlarda Otizm Tehlikesi
Uzmanlar, aile bireylerinin ya da bakıcıların cep telefonu, ipad ve televizyonla oyaladıkları çocuklarda otizm belirtileri görüldüğüne dikkat çekiyor
Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik iletişim araçları, çocukların zeka gelişimini olumsuz etkiliyor. Son yıllarda “Silik Otizm” olarak da adlandırılan Tepkisel Bağlanma Bozukluğu şikayetiyle gelen çocukların sayısında önemli oranda artış olduğunu söyleyen Çocuk Psikiyatri Uzmanı Yard. Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, “Bu çocuklar içe kapanma, insanlarla konuşmama, göz teması kurmama, konuşma becerilerinin kaybı, canlılarla değil cansız nesnelerle ilgilenmek, dönen eşyalara ilgi göstermek gibi otistik bozukluk belirtiler gösteriyorlar.
Zamanında teşhis konulup tedavi edilirse bu belirtiler 6 ayda ortadan kalkıyor” dedi.Bu belirtilerin çocukların büyük bir bölümünde değişik derecelerde görüldüğünü ve bunun tek sebebinin çocukların televizyon, akıllı telefon ya da tabletlerle vakit geçirmesi olduğunu söyleyen Dr. Doksat “Fazla televizyon izleyen, akıllı telefonlarda, Ipad’de uzun süre bilgisayar oyunlarıyla oynayan çocukların zekası olumsuz etkileniyor. Zeka gelişimi çok düşük katsayılarla ilerliyor.
Çünkü çocuğun problem çözme, hayal dünyasını geliştirmesine hiçbir katkısı olmayan, yapılandırılmış, kurgulanmış ve bir sonraki adımı belirli oyunlar, çocuğun düşünce, konuşma ve akılcı kabiliyetlerinin kazanılmasını engelliyor. Çocuğu asosyal hale sokuyor. Problem çözme kabiliyetlerini geri planda bırakıyor ve bu durum çocuğu akademik başarısızlıklara itecek kadar etkili oluyor. Bu çocuklar okulda yaşıtlarından daha başarısız oluyorlar” dedi.
Kaynak: Kısa Haber