Glutensiz Yemek Tarifleri

muffinBalkabaklı ve Kuru Üzümlü Muffin

(yaklaşık 18 muffin için)

Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 500 ml şeker (2 bardak) şeker (ben 1 bardak kullandım)
  • 375ml. (1 1/2 bardak) sıvı yağ, veya 250ml. (1 bardak) tereyağ
  • 500ml. taze haşlanmış ezilmiş balkabağı
  • 750mg. un (3 bardak) (=1 bardak soya unu + 1 bardak patates nişastası + 1 bardak pirinç unu)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 250mg. (1 bardak) kuru üzüm

Yumurtaları hafifçe çırpın. İçine şeker, yağ ve balkabağını ilave edin. İyice karıştırın. Un, tarçın, zencefil, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ilave edin.  Pütürsüz bir kıvam olana kadar karıştırın. Daha sonra, unladığınız üzümleri ilave edin, ama çok karıştırmayın. Yağlanmış muffin kaplarını veya kağıtlarını 2/3 oranında doldurun.

Yaklaşık 15-20 dakika 200°C’de pişirin. Afiyet olsun…

ekmekEkmek (Mayasız)

Malzemeler:

  • 1 bardak Soya Unu
  • 2 bardak Pirinç Unu
  • 1 bardak Patates Nişastası
  • 1 kaşık sıvı yağ
  • 1 yumurta (çırpılmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2,5 bardak süt (veya su)

Ekmek makinasına en altta süt, yumurta, tuz, şeker ve yağ olarak, üzerine un karışımı, kabartma tozu ve karbonat eklenir. Mayalanma olmadığından, en az bekleme süresi olan programda pişirilir. (Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.

borekPatates Böreği

Malzemeler:

  • 3-4 adet patates
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı un (soya unu, veya pirinç unu)
  • Tuz, karabiber
  • İstenilen börek iç malzemesi

Patatesleri haşlayınız. Püre haline getiriniz. Yumurtaları, tuz, karabiber ve unu ekleyip yoğurunuz. Oluşan bu püre halindeki hamuru ikiye ayırınız. Yağlanmış bir tepsiye, veya fırına uygun cam kalıba hamurun bir parçasını elinizle bastırarak yayınız.  Üzerine istenilen börek içini koyup yayınız. Diğer hamur parçasını da iç’in üzerine yayıp, yumurta sarısını sürünüz. Orta hararetli fırında pembe renkte oluncaya kadar pişirip, servis yapınız.

kadinbudu-kofteKadın Budu Köfte

Malzemeler:

  • 500 gr. Yağsız Koyun, veya Dana Kıyması
  • 50gr. Baldo Pirinç
  • 2 yumurta + 1 yumurtanın akı
  • 1 ortaboy soğan
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1/2 demet maydanoz, doğranmış
  • Tuz, karabiber
  • Mısır Unu

Soğanı rendeleyip, sıvıyağla pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrıca, pirinci haşlayıp, süzün. Kıymanın yarısıyla birlikte soğanı 5 dakika kadar kavurunuz. Fazla yağını süzerek, içine doğranmış maydanozu, 5 dakika sonra pirinci ve biryumurtanın sarısını koyup, istenilen miktarda tuz, karabiber ekleyerek 10 dakika yoğurun. Bir kapta kalan bir yumurta ile beyazı kalan yumurtayı çırpın. Hazırladığınız harçtan, yassı ve oval şekilde hazırladığınız köfteler hazırlayın. Bu köfteleri önce una, sonra yumurtalara, sonra tekrar una batırılır. Hazırlanan köfteler kızgın yağda kızartılır. Yumurta akları köftelere saçaklı bir görünüm verir. İyice kızaran köfteler kağıt havlu üzerinde bir/iki dakika bekletilirse daha iyi olur.

cikolatali-kekÇikolatalı Kek

İçinin Malzemeleri:

  • 1/2 bardak sıvı yağ
  • 1/2 bardak şeker (orijinalde 2 bardak)
  • 3 yumurta
  • 1 paket vaniya
  • 1/2 su bardağı yoğurt+1 yemek kaşığı erimiş katıyağ
  • 1 3/4 pirinç unu
  • 1/3 bardak patates nişastası
  • 1/3 bardak soya unu
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 paket Dr. Oetker Kıvam verici (içinde modifiye patates nişastası, pudra şekeri ve kıvam verici (ksantan gum) var)
  • 1/4 bardak kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 1 bardak sıcak su

Üzerinin Malzemeleri:

  • 1/2 bardak erimiş tereyağ
  • 1/2 bardak kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 bardak pudra şekeri (orijinali 3 bardak)
  • 1/4 bardak süt

İçinin hazırlanması:

Sıvı yağ ve şekeri çırpın. İçine yumurtaları ve vanilyayı ekleyin. Yoğurt ve tereyağı da karıştırın. Ayrıca bir kapta unları, nişastaları, kakaoyu, kabartma tozunu, karbonatı karıştırın. Önceki karışıma ekleyin. İyice çırpın. Suyu bir kerede ilave edin ve çırpın. Yağlanmış (24cm. civarında) kalıba dökünüz. 175°C’de pişiriniz.

Üzerinin hazırlanması:

Erimiş tereyağı ve kakaoyu karıştırın. Vanilyayı ve daha sonra pudra şekerini ilave edin. En son sütü de ilave ederek, iyice çırpın. Fırından çıkardığınız kek soğuyunca üzerine sürünüz.

Uzun olduğuna bakmayın, çok kolay ve çok lezzetli…!

tuzlu-kurabiyeTuzlu Kurabiye

Malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 1 fincan yoğurt
  • 1/2 fincan sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı katı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un, tuz

Derince bir kabın içine 1 yumurtanın bütününü ve 1 yumurtanın sadece beyazını, yoğurt, sıvı yağ ve, katı yağı konulup çırpılır. Daha sonra un, tuz ve kabartma tozunu katıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, ister elle, ister kalıplarla şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilip, üzerlerine daha önceden ayırdığımız yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir. Daha sonra 150°C’lik fırında pişirilir. (İstendiğinde bu hamurun içine peynir, zeytin, sosis de konulabilir).

mantiMantı

Hamurunun Malzemeleri:

  • 1 yumurta
  • 1 kase un
  • Birazcık sıvı yağ
  • Tuz, su

İçinin Malzemeleri:

  • Kıyma
  • Soğan rendesi
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz

Sosunun Malzemeleri:

  •  Yoğurt
  • Sarımsak rendesi
  • Sıvı ve katı yağ (birarada eritilecek)
  • Salça

Derince bir kabın içine 1 kase unu boşaltırız. İçini havuz gibi açtıktan sonra, 1 yumurtayı kırarız. Daha sonra sıvı yağ ve tuzu katarız. Bunları su katmadan önce yoğururuz. Eğer unumuz yumuşamamışsa, su katar tekrar yoğururuz (Genelde su katmaya gerek aklmıyor, hamur hemen kendini buluyor). Hamurumuzu açma tahtasında unlayarak açarız (Normal unlar gibi açılmasa da değişik bir şekilde açılır, korkmayın). Normal mantı hamuru inceliğinde açıp, kare şeklinde keseriz ve içlerini hazırladığımız iç harcıyla doldurduktan sonra keseriz. İçlerini harçla doldurduktan sonra dört köşesini birleştirerek bohça şeklinde kapatırız. Daha sonra kaynar tuzlu suda pişene kadar haşlarız. Haşlandıktan sonra bir tavada sıvı ve katı yağ, salça ile birlikte eritilir. Haşlanan ve suyu süzülen mantımızın üzerine dökülür.

Tabağa alınan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp servis yapılır.

Not: İstenirse yaptığımız çiğ mantıyı (pişmemiş olarak) buzluğa koyup istediğiniz zaman çıkartıp haşlayabilirsiniz.

tuzlu-corekTuzlu çörek

Hamurunun Malzemeleri:

  • 1+1/2 bardak pirinç unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yumurta + 1yumurta sarısı
  • 1/3 bardak sıvı yağ
  • 1/4 bardak un
  • Bulabilirseniz ksantan gum (ya da Dr. Otker’in kıvam vericisi)

Un, kabartma tozu, tuzu ve ksantan gumu (ya da kıvam vericiyi) bir kapta karıştırın. Ayırın. Ayrıca bir kapta, yumurta, yağ ve sütü karıştırın. Un karışımını ilave edin ve çatalla / elle yoğurun. Yağlanmış tepsiye, şekil vererek dizin. Üzerlerine yumurta sarısı (azıcık yağla karıştırın) ve çörek otu, ya da susam serpin. 150°C fırında pişirin. Yaklaşık 12 adet çıkıyor.

Dilerseniz oklavayla açıp, incelterek, bisküvi şeklinde de yapabilirsiniz.

Peynirli Sebzeli Kek

Malzemeler:

  • 3 yumurta (birinin sarısını ayırın)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/ demet dereotu
  • Beyaz peynir
  • 2 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber, pul biber
  • Tuz
  • Alabildiği kadar glutensiz un ve mısır unu
  • Kabartma tozu

Bir kapta beyaz peyniri ezin. Üzerine yumurtaları, sıvı yağı, yoğurdu, ince ince kıyılmış dereotunu, rendelenen patates ve havuçu, ezilmiş sarımsağı, baharatları, unu ve kabartma tozunu ekleyip karışrırın. Kalıba, veya borcama yayın. Ayırdığınız yumurta sarısının içine biraz zeytinyağı ekleyin ve hamurun üzerine sürün. Üzerini çörek otu, veya susamla süsleyerek 190°C’de pişirin.

dereotlu-pogacaDereotlu Poğaça

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1’er kahve fincanı yoğurt, tereyağ (eritilmiş) ve sıvıyağ
  • 1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 demet ayılanmış ve doğranmış dereotu (istenirse, 1 tatlı kaşığı da nane)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı pirinç unu + 1 su bardağı patates nişastası

Yumurtalardan birinin sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırın. Yumurtanın akını ve diğer yumurtayı bir kabın içinde çırpın. Üzerine yoğurt, erilmiş tereyağı, sıvıyağ, rendelenmiş peynir, tuz, dereotu ve naneyi ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde karıştırdığınız unları ve kabartma tozunu da ekleyip iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yağlanmış fırın tepsisine sizin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısını (içine biraz sıvıyağ koyarak) sürün. Dilerseniz çörekotu serpin. 180°C fırında pişirin.